Experimentet börjar… eller Varför Paleo?

Den här bloggen kommer att handla om mitt 30-dagars matexperiment. De flesta har säkert hört talas om LCHF – den där fettkosten som gör att folk går ner hundra kilo typ. För några år sedan började mina föräldrar äta LCHF, vilket förändrade deras hälsotillstånd dramatiskt, och då menar jag på ett positivt sätt.

Jag var själv väldigt motsträvig till att ändra hur jag åt (jag bodde hemma vid den här tidpunkten) och kände ett stort motstånd mot att ens behöva tänka på vad som var nyttigt eller onyttigt. Bara man inte äter för mycket godis och får i sig lite grönsaker varje dag behöver man väl inte bry sig, tänkte jag. Jag tror det här är väldigt vanligt, speciellt när man är ung och (förhoppningsvis) inte har fått några stora hälsoproblem än. Men min pappa var närmast fanatisk gällande kost just då. Han läste bok efter bok i ämnet och sen föreläste han för oss vid middagen om hur fett inte var det som framkallade hjärtinfarkt – faktiskt så är fett nödvändigt för att vi ska vara friska. Han berättade hur ett stort intag av kolhydrater (pasta, ris, potatis, majs, bröd samt godsaker) är det som framkallar folkhälsosjukdomar som diabetes typ 2, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

För eller senare sjönk orden in i mitt huvud. Jag började äta LCHF light, alltså hemma åt jag LCHF men när jag åt ute åt jag ”som vanligt”. Det funkade okej, jag höll nere mina blodsockernivåer men gick inte helt över till fettförbränning. Jag är inte överviktig och är frisk, så varför ska jag inte kunna äta pommes frites och pasta ibland, var min tanke.

Enda tills för några månader sen tyckte jag att detta var en bra mellanväg. Jag hade långsamt börjat slarva mer och mer med vad jag åt och hade jobbat upp ett ganska stort sockersug. Men plötsligt började jag må riktigt dåligt till och från. Det var väldigt varierande symptom som lös eller hård i magen i omgångar, illamående på kvällarna, allmänt energilös och lätt för att bli sjuk.

Kanske borde jag ha gått till doktorn. Men riktigt så dålig kände jag mig inte, bestämde jag. Jag väntade helt enkelt på bättre tider och gjorde ingenting. Men så en dag gav min pappa mig en bok med titeln ”the Paleo Solution: The Original Human Diet” av Robb Wolf. Han sa åt mig att läsa kapitlet om spannmål. Han har gett mig liknande böcker tidigare men jag har bara orkat några sidor innan jag tröttnat. Men inte denna gång. Jag läste en timme i sträck. Sen var jag tvungen att berätta för min mamma och min pojkvän om mina nya upptäckter. Sen läste jag resten av boken. Jag kunde inte sluta tänka på vad jag läst, tankarna snurrade i huvudet.

För att det här inlägget inte ska bli alltför långt tänker jag hålla er på sträckbänken om exakt vad jag läste. Kortfattat handlar boken om vårt ursprungliga sätt att äta – så kallad paleo diet eller jägarkost på svenska – och hur införandet av spannmål i vår kost degraderade vår hälsa kraftigt. Paleo liknar LCHF, men det finns essentiella skillnader som jag kommer förklara senare.

Författaren Robb Wolf är föredetta biokemist, numera livstilscoach och personlig tränare. I boken föreslår han att läsaren äter paleo i en månad. Så det är vad jag ska göra nu, från och med idag, måndagen den 26 mars. Jag är ingen expert utan bara en vanlig människa som du. Jag vill med den här bloggen försöka inspirera till tankar om kost och matlagning, samt få dig att ifrågasätta de fakta du lärt dig om mat tidigare, och gärna ifrågasätta de fakta jag kommer med också.

Jag utnämner härmed mig själv till försökskanin i 30 dagar med paleo diet/jägarkost. Välkommen att följa med på resan!

Annonser

6 thoughts on “Experimentet börjar… eller Varför Paleo?

 1. ”Men min pappa var närmast fanatisk gällande kost just då” 🙂
  Heja på kära dotter!
  Ska bli jäkligt kul att följa ditt experiment – och ja… det är så vi är skapta att äta… / Pappa

  • Jag vet inte än vad jag ska få för resultat.. Mer än att må bättre förhoppningsvis. Men jag kommer ju inte presentera några tabeller med olika värden eller så, inte gör jag det för att gå ner i vikt heller. Så det är ett väldigt subjektivt experiment. Men lika kul för det!

   Glad att du hejar på mig! 😀

   • Det är den egna subjektiviteten som är det viktiga.
    Om man känner sig frisk, stark, entusiastisk och ser fram emot varje dag – då är du på rätt spår…!

   • Jo precis egentligen handlar experimentet om att ta min hälsa på största allvar och inte hålla på med något destruktivt tänk som ”jag orkar inte bry mig, jag är ju så ung” osv. Tycker nog att det är det viktigaste budskapet med detta, att bryta det tankemönstret och gå in aktivt för att må bra!

 2. va kul Hanna! det här ska jag följa….nu har du ju redan hunnit långt men jag ska läsa ifatt.
  haha, jag kommer ihåg LCHF pratet hemma hos dig, goda tider.
  Kram på dig!

  • Ja juste min pappa gjorde lite reklam för LCHF nån gång.. 😛 Haha!

   Kul att du läser =) Det gör mig glad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s