Första veckan över, en ny tar sin början med en utmaning…

Vecka 1 – nederlag och vinster

Jag har varit på kurs i början av denna vecka så först nu kan jag summera vecka 1 i experimentet, alltså förra veckan.

En gång var jag tvungen att äta sås som jag visste var redd med mjöl, då jag hade beställt lunchen i förväg och det inte fanns något annat som var bättre att äta. Jag mådde riktigt dåligt i magen morgonen efter men det påverkade inte energin som det har gjort tidigare, antagligen för att det bara var en enda måltid.

Jag hade tänkt beskriva mina måltider lite mer ingående men har haft ganska fullt upp och glömt fotografera eller anteckna vad jag ätit. Efter ett tag flyter ju måltiderna ihop och man minns inte riktigt när man åt vad. Framöver kommer jag nog lägga upp bilder och recept på måltider jag tycker är extra intressanta eller goda. I Robb Wolfs bok finns ett kapitel med recept för en hel månad. Jag hade tänkt köra en del av dem från början men eftersom han är amerikan lagar han mat på ett ganska annorlunda sätt än vad jag är van vid. Det känns som att det räcker med själva omställningen först och så kan jag lära mig nya recept sen. Jag är trots allt redan ganska bra på att laga mat utan spannmål, eftersom mina föräldrar ätit såhär i flera år. Det är bara att byta ut riset, pastan eller potatisen mot broccoli, haricots verts eller liknande. Sen öser man på massa smör och serverar med en sallad.

Jag äter en väldigt energirik frukost bestående av ett halvt paket bacon (70 g) och ett stekt ägg eller omelett på ett ägg, grädde och ost. Det blir minst 350 kilokalorier och innehåller bara fett och protein vilket mättar bättre än kolhydrater.  På en dag ska jag få i mig 2000 kilokalorier. Jag räknade på vad jag åt en dag förra veckan och det blev nästan exakt 2000 kcal. Tyvärr råkade jag radera de beräkningarna… Men jag gör om det snart så får ni se! Jag räknade ut det med hjälp av den här sidan. Ett intressant fakta om kalorier är att ett gram fett motsvarar 9 kcal, medan ett gram protein eller kolhydrater motsvarar 4 kcal. Fett är alltså det näringsrikaste ämnet av de tre.

Början på vecka 2 – pasta-chock på kurs!

Denna vecka började med att jag var på kurs i två dagar. Det bjöds på lunch så jag åkte dit med förhoppningen att maten skulle vara schysst. Dag 1 bjöds det på kyckling i tomatsås med majs och ris. Jag åt en del majs och ris för att bli mätt, så även denna vecka ”fuskade” jag. Majs och ris är dock de spannmål som är minst dåliga, då de inte innehåller t.ex. gluten (jag kommer gå in på detta senare och förklara mer).

Dag 2 kom jag till matsalen bara för att mötas av skylten ”Penne pasta med aubergine och fetaost”. Hjälp! – tänkte jag, vad gör jag nu? Väl inne i köket såg jag att de även blandat såsen med pastan, så att man var tvungen att ta pasta och inte bara kunde ta sås. Men precis när jag kom fram till disken ställde de ut rester av kycklingen från dagen innan. Räddning i sista sekunden! Jag kastade mig på kycklingen, som ingen annan verkade intresserad av. Denna dag fanns det inget ris så jag tog en massa gräddfil istället, det blev ju ännu bättre. Det var intressant att se alla andra få matkoma en halvtimme senare medan mina energinivåer låg på en jämn nivå.

Igår var jag och pojkvännen på promenad på Djurgården. Ännu en gång råkade jag ut för fikaställenas mjöl-hysteri. En kokostopp fick det bli till slut, inte för att jag var så sötsugen utan för att få i mig något. Jag har även druckit lite påskmust, vin och en drink. Så jag är inte helt hård på att hålla nere kolhydratintaget och det är inte heller min intention. Det handlar mer om att äta rätt sorts kolhydrater i rätt mängd, och sen måste man ju få njuta lite ovanpå det. Rent socker i läsk kan jag hantera, jag får bara ett sockersjunk efter någon timme. Men man får dricka det på kvällen så är det bara att gå och lägga sig sen 😉

Nu är jag ute hos mina föräldrar över påskhelgen, så jag kommer bjudas på en hel del gott och bra käk. Idag åt vi kälknöl (stek som har legat i ugnen länge på svag värme) med rotfrukts- och zuchiniwok till lunch. MUMS! Ser redan fram emot middagen…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s