Sidfläsk i ugn, snuskigt gott

Häromdagen åt vi denna rätt hemma. Det är en gammal husmanskosträtt som väl blev opopulär i samma veva som fett blev onyttigare än godis. När jag upptäckte den blev jag helfrälst, det är bara att stoppa in den i ugnen och vända den en gång under tiden. Tillbehör kan man göra krångligare än det här om man vill – t.ex. rotmos, men jag valde att göra det enkelt den här gången.

Så här gör du:

Skär svålen i rutor. Lägg fläsket med svålen ner i en smord ungssäker form. Stek i mitten av ungen ca 20 min på 200 grader.

Ta ut formen och höj värmen till 225 grader. Vänd fläsket så att svålen kommer uppåt. Stek i ytterligare 25-30 minuter eller tills köttet är 75 grader varmt om du har termometer.

Avnjuts tillsammans med t.ex. lingonsylt, gräddfil och haricot verts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s