Så vad är det för fel på spannmål? Det äter ju alla!

Jag känner att jag behöver gå in lite på det här med spannmål. Det är lika bra att jag varnar er redan nu: Jag är ingen vetenskapsman på området, jag är mycket bättre på matte än näringslära, och jag kommer inte servera er källor på löpande band. Däremot kommer jag skapa en sida med länkar som de med mer intresse kan gå in och söka information på själva. Jag kommer bara leverera de fakta jag läst mig till, på ett så rationellt sätt jag kan. Så om du tycker att något jag skrivit är illa underbyggt faktamässigt, påpeka gärna det. Men gå också in på länkarna och läs det som är skrivet av riktiga experter. Det tenderar att öka trovärdigheten när folk jobbar heltid med ett ämne.

Så – vad är det egentligen för fel på spannmål undrar du? Jag länkar här nedan till några sidor som jag tycker du som är skeptisk till mina argument ska läsa igenom. Jag hittade tyvärr ingen riktigt bra svensk faktasida, säg gärna till om du gör det! Men jag länkar i alla fall till det här forumet (Kolhydrater i fokus) som handlar om LCHF och detta är en tråd där nackdelarna med spannmål diskuteras.

En bra och rolig artikel som förklarar varför vi inte är gjorda för att äta spannmål hittar du här: Paleo sounds great but why no grains? (Grains=spannmål). Det är Robb Wolf som skrivit boken jag läst, som författat artikeln. Ett kapitel från den boken hittar du här, det kan vara bra att skumma igenom texten första gången man läser den och läsa delar man själv tycker är intressanta mer noggrant då texten är ganska lång och faktatung. Se till att speciellt läsa det som står under rubriken ”One for me and one for you” och ”Brother from a different mother” som förklarar väl hur spannmål verkar inne i kroppen och gör skada.

Självklart kommer jag också göra er tjänsten att förklara lite kort här på bloggen! Alla typer av spannmål innehåller proteiner och det är ju något som vi hört ska vara nyttigt. En sorts protein som finns i spannmål kallas för lektin, ett protein som i vissa former och i stora mängder visat sig ha mycket negativ effekt på oss. Låt oss titta närmare på vete, som innehåller extra mycket lektin. Så vad händer när vi äter t.ex. bröd gjort av vete i och de små proteinkedjorna landar i tarmarna? Det tycks nu lämpligt med ett citat från artikeln jag länkade till:

In the wild, the cereal grain is distributed by the wind, and when conditions are right, the germ (embryo) begins the process of growth using the endosperm for energy. It may come as a surprise, but plants are not benign, altruistic organisms just waiting to send their next generation of young into our mouths in the form of sushi rice or French bread. Grains, like all critters on this planet, face the challenge of surviving long enough to reproduce. This is particularly problematic for grains in that their most nutrient-dense portion (the part we eat) happens to be the reproductive structure.

Tro det eller ej, men till skillnad från ett blåbär som faktiskt vill bli ätet av oss för att sprida sina frön i vår näringsrika avföring, så vill inte vetekornet bli det. Vetekornet och dess potentiella ättlingar går en säker död till mötes genom att hoppas in i våra munnar, då deras fortplantningsmetod som sagt är att spridas med vinden och inte krossas till oigenkännlighet i vårt magsystem.

Okej, lektinet har landat i tarmen. Där kommer vårt system ha stora problem med att bryta ned proteinet till mindre bitar, som annars brukligt är. Lektinet hakar istället på receptorer och kan med hjälp av dem ta sig intakta genom tarmväggen. Detta är vetets krigslist mot vårt system, lektinet lurar transportmolekylerna och får därmed transporteras ut i kroppen hela, där de kan börja göra skada.

Inte bara gör detta små hål i våra tarmar vilket öppnar väg för andra proteiner att ta sig ut i kroppen (och all möjlig annan skit, bokstavligen). Dessa lektiner har även kommit på den smarta egenskapen att efterlikna proteinkedjor som redan finns i vår kropp. Vårt immunsystem står alltid redo på andra sidan tarmväggen för att hindra virus, bakterier och andra inkräktare från att ta sig in. Så när immunförsvaret får syn på de här proteinerna som inte ska vara där utan ska vara kvar i tarmen, bildas antikroppar mot dem. Vi säger för enkelhetens skull att lektinerna härmar proteinkedjor som finns i din bukspottskörtel. Då har kroppen nu skapat antikroppar vars uppgift är att attackera och eliminera dessa proteiner.

Bukspottskörteln producerar insulin, ett av de livsviktiga hormonerna i kroppen vars uppgift är att transportera socker till cellerna. När det här organet blir attackerat av antikropparna, försvagas det och insulinproduktionen blir i sin tur försämrad eller i värsta fall satt helt ur funktion. Detta är en av orsakerna bakom diabetes, en av våra vanligaste folksjukdomar. Och lektinet kan härma många fler proteiner i kroppen, till exempel delar av hjärnan. Detta kan leda till utvecklingen av exempelvis sjukdomen MS. Allt för att vetekornet inte vill bli ätet av dig. Sugen på en baguette, någon?

Inte bara skapar detta långsiktiga problem då våra organ blir angripna av vårt eget immunförsvar som bryter ned dem, de där hålen i tarmarna är kvar så länge vi fortsätter äta spannmål med lektiner i. Som jag skrev tidigare kan även andra proteiner nu ta sig igenom tarmväggen, som normalt inte skulle gjort det annars. Det är detta som leder fram till allergier mot kött, ägg, tomater och andra saker som vi i vanliga fall mår bra av, då det bildas antikroppar även mot dessa.

Det låter ju helt otroligt att vi inte redan skulle veta det här, jag vet. Men tyvärr är nutritionsbranchen en riktigt snårig industri där forskning alltför ofta är sponsrad av livsmedelsföretag. Den forskning som livsmedelsverket stöder sina rekommendationer på är numera hårt kritiserad av många biologer, antropologer och läkare för att inte vara vetenskaplig i sina slutsatser. Forskningen på spannmålets direkta effekter på våra kroppar (bland annat forskningen på lektinets egenskaper) är relativt ny och ofta svårfinansierad.

Genom att skapa den här bloggen vill jag vara med och motverka att vi bara ska få höra en del av sanningen, eller i värsta fall bara en manipulerad bild av sanningen. Jag hoppas du vill läsa vidare nu! Och kommentera hörni 🙂

Annonser

One thought on “Så vad är det för fel på spannmål? Det äter ju alla!

  1. Herregud.. och det här rekommenderas man äta?! Som en molekylärbiolog sade på utbildningen förra året när jag berättade om att jag åt lchf: ”Va?!?! Människan är designad för att äta gröt och har alltid gjort det!!”. Jag tvivlade på det hon sa och tvivlar fortfarande… Hur skulle vi kunnat samla tillräckligt med spannmål som jägare och samlare? Hur skulle evolutionen kunnat få oss att börja äta något vi blir så sjuka av? De enda som kan få oss att äta detta är en girig industri som vilken du säger sponsrar den forskning de vill ha och att det endast finns ett intresse av att behandla symptom och inte forska på förebyggande åtgärder så att man inte behöver få dessa metabola syndrom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s