Hårmånaden börjar – med en hel del tvivel

Som jag skrev i mitt föregående inlägg så har jag tänkt sluta med schampo i en månad. Till skillnad från matexperimentet så är jag inte alls insatt i det här ämnet på förhand och detta kommer alltså bli ett mycket mer ”jag kastar mig ut med huvet före” typ av experiment. Jag har med andra ord ingen aning om vad jag håller på med och jag känner ingen personligen som har testat detta.

Med det sagt, så måste jag vädra lite tvivel över den här no poo-metoden jag tänkte testa. Jag är inte en sån där person som bara litar blint på att naturligt är nyttigt. Många typer av ämnen från naturen är trots allt giftiga och en del till och med dödliga. Så bara för att något går att plocka i skogen och inte är framtaget i ett labb så behöver det ju inte vara bra för oss, eller hur?

Det jag kände mig mest skeptisk med i no poo-metoden var bikarbonatet som man ska använda för att ta bort överblivet fett. Varför?, undrar jag då såklart. Bikarbonat är ju en ganska starkt frätande produkt om man inte spär ut det ordentligt. Efter lite mer googlande växer mitt tvivel. Vad man är ute efter när man tvättar håret är egentligen att återställa ph-balansen i håret (nytt även för mig, trodde det bara var för att ta bort fett). I en artikel med rubriken ”3 reasons why baking soda and apple cider vinegar destroys your hair- and what to use instead” läser jag detta:

Yes, it is true that baking soda helps regulate pH— keeping a substance neither too acidic nor too alkaline. When baking soda comes in contact with either an acidic or an alkaline substance, its effect is to neutralize that pH.  However, as any cosmetic chemist can tell you, this effect occurs when baking soda is in solution with other chemicals.  When baking soda is in water alone, guess what the pH of the solution is?  You guessed it:  A very basic 9, much more alkaline than plain ol’ water.

Jag kan inte säga att jag förstår riktigt allt om det här med ph-värdena, men det där låter ju inte så jättebra. Vidare i artikeln beskrivs hur bikarbonatet i längden torkar ut håret och ökar håravfallet. Äppelcidervinägern kan vid överanvändning få håret att bli torrare och svagare. Även på forum kan jag läsa kommentarer från folk (=kvinnor) som testat detta och fått riktigt dåliga resultat efter några månader.

Hmmm… Det var inte riktigt det jag var ute efter. Poängen med det här experimentet, precis som med maten, var ju att se hur bra det går att avstå från det som inte är naturligt för oss, att det till och med kan funka bättre att ta bort dessa nymodigheter. Men jag tvivlar på att stenåldersmänniskan hade tillgång till bikarbonat och äppelcidervinäger. 

Tyvärr är inte så många av de här självutnämnda hårexperterna så intresserade av den aspekten, så jag får nog leta vidare på egen hand. Under tiden får nog vatten och silikonfritt balsam bli det enda jag använder i håret. Schampot får jag ju inte röra ändå.
Det blir nog till att försöka hitta några paleogalningar som slutat med schampo och tvål, för efter ytterst sparsamma efterforskningar (googla ”paleo hair care”) har jag redan hittat massvis av dem.

Självklart kommer även tvål upp i mina tankegångar, eftersom det i stort sett är samma produkt som schampo fast för kroppen. Många killar använder ju till och med samma produkt till båda ställena, så kallad shower gel for hair and body (såna där sportiga shower gels som tydligen är bättre för män av nån outgrundlig anledning). Det ska enligt säkra källor (min pojkvän) gå att sluta helt med tvål, men det blir ju en övergångsperiod som kanske inte känns så kul. Jag kan leva med att gå runt med fettigt hår i en månad, men att lukta svett på samma gång… Man vill ju ändå ha några vänner kvar när de 30 dagarna har passerat. Jag lovar att fortsätta gräva i ämnet i alla fall. Fortsättning följer, mina vänner!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s