Gå på tur som paleofilur

Ett intresse som har växt för mig de senaste åren är att vandra, eller gå på tur som det heter på vissa dialekter. Men vad ska man då ha med sig för mat när man ger sig ut i vildmarken?
Vanligtvis har folk med sig havregryn, pasta, bönor och sådant som är torkat och lätt att ta med sig i stora kvantiteter. Men sådant äter ju inte vi paleoliter, som bekant.
Så nu när jag skulle ut och tälta i skärgården, där det i och för sig fanns affärer men med ganska dyra priser, så började jag kolla runt på bloggar för att förstå vad alternativen är. Jag menar, det måste finnas massvis med amerikaner som äter som jag och som dessutom gillar att vara i vildmarken. Paleo-käk grundar sig ju ändå i tillbaka-till-naturen-och-vårt-ursprung-grejen och då faller det sig ju ganska naturligt att många människor med ett friluftsintresse halkar in på den kostformen.

Det visade sig finnas massor av sätt att gå runt spannmål och bönor men ändå bli mätt på turen.
De allra bästa tipsen tyckte jag var:

  • Ha med fett som inte härsknar utanför kylen. I Norden är det relativt lätt då vi inte kommer upp i så höga utomhustemperaturer ens på sommaren. Kokosfett är att rekommendera! (Och inte den silvriga förpackningen i mejeridisken utan ekologiskt kokosfett som inte är härdat, finns i bra matbutiker och i hälsokost.) Det går utmärkt att steka i och håller fast form så länge det inte står i direkt solljus. Är dessutom jättenyttigt. Olivolja går ju också bra men är inte idealiskt att steka i höga temperaturer då det finns risk för ombildning till transfett.
  • Nöt- och bärblandning. Jag gillar mandlar, hasselnötter och paranötter bäst. Bär är bättre än frukt innehållsmässigt. Typ torkade blåbär eller tranbär, ta din favorit. Det ger ett tillskott av lite extra kolhydrater då en vandring kan vara fysiskt påfrestande och kräver mer energi än till vardags.
  • Råa ägg. Det låter ju inte helt optimalt eftersom de tenderar att vara lite sköra, men ägg är ju verkligen näring i ett litet skal. Finns ingen bättre frukost och dessutom kan man koka ett par extra på morgonen om man vill ha under dagen som mellis. Hållbarhet är inte något problem med råa ägg heller, kokta ägg håller dock två till tre dagar utanför kylen.
  • Torkat kött eller fisk, typ beef jerky. Inte så vanligt i svenska matbutiker dock. Torkat renkött finns i de nordligare trakterna av vårt land. Annars konserver av kött och fisk.
  • Ta med lite rotfrukter och sådant som lök, vitlök, soltorkade tomater och krydda. Håller länge och ger måltiden det lilla extra. Lite extra stärkelse är som sagt bara positivt vid sådana här expeditioner.
  • Torka egen mat. För att slippa tunga konservburkar är torkat/frystorkat det bästa. Det finns tydligen hushållsapparater för att frystorka hemma. Ska kolla mer på det! Då kan man göra egen guacamole eller köttgryta och frystorka själv. Bara att tillsätta vatten och fett och värma på om man vill. Färdiga frystorkade rätter är i regel väldigt dyra och innehåller alltid mycket kolhydrater.

Under den här campingsemestern köpte vi på oss konserver eftersom vi inte kunde frystorka själva. Vissa måltider blev riktigt äckliga och vissa blev faktiskt helt godkända. Topp tre får bli:

  1. Fiskbullar i dill- eller hummersås med råstekt potatis och lök. Abbas fiskbullar gör mig inte besviken, men smaken är ju som baken.
  2. Tomatsoppa med soltorkade tomater och kokt ägg. Kanske den godaste måltiden men fiskbullarna mättade bättre pga proteinet.
  3. Köttsoppa med kokt ägg och extra kokosfett. Lite för lite kött men väldigt god smak av märket Bong. Tillsatte extra svartpeppar och chilipulver för extra taste.

Den äckligaste rätten var en konserv som hette Corned beef. Kanske inget fel på köttet i sig, men det såg ut och luktade som hundmat. Kunde inte äta upp.

Hikingpaleo.com listar olika förslag på hur man kan få i sig fett, kolhydrater och protein på vandringen. Kolla in den eller googla hike paleo för fler tips på engelska!

IMG_0154

Utsikt över Sarek från Kungsleden.

Snart kommer ett recept på paleo-lemonad…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s