Om experimentet

Fakta om mig: Jag heter Hanna, är 24 år och bor i Stockholm. Jag pluggar teknik och konst om vartannat och håller på med världsförändrande arbete.
Min ekonomi är alltså väldigt begränsad, vilket redan det är en utmaning för att kunna laga god mat. Jag anser dock inte att en student bara har råd med nudlar. Min lägenhet är inte den billigaste och jag bor i ett område i Stockholm där maten är riktigt dyr. Men varför ska inte jag kunna få äta gott och nyttigt för det? Jag sätter matinköp före alla andra kostnader varje månad, men det blir ändå inte alltför dyrt då vi storhandlar och försöker planera måltider så gott det går.

Anledningen till att jag kör igång den här bloggen nu är att jag vill testa att äta på ett nytt sätt, som kan verka extremt för många människor idag. Jag har tröttnat på att det inte finns så många unga människor som tar hand om sin hälsa, och jag har framförallt tröttnat på att det finns några få trender som hörs mer än andra. Just nu är det väldigt trendigt att äta surdegsbröd och göra egna cupcakes. Samtidigt är det en stor del av befolkningen som går åt ett helt annat håll och äter mer fett och mindre kolhydrater – LCHF. Jag upplever dock att debatten om LCHF ofta är väldigt onyanserad och sällan baseras på riktiga fakta. Jag vill stå upp för ett nytt sätt att tänka på mat och hälsa, genom att framföra fakta och bevis, samt visa upp hur min hälsa påverkas av under tiden för matexperimentet.  Jag hoppas såklart på att må bättre när experimentet är över, men kommer försöka beskriva hur jag mår så objektivt som möjligt, även när jag mår dåligt.

Så till själva experimentet: Det finns många fakta som pekar mot att vi inte äter nyttigt idag. Fetma har ökat drastiskt i befolkningen de senaste 40 åren och folkhälsosjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar verkar snart drabba var och varannan samt vandra nedåt i åldrarna. De allra flesta av oss har nog någon i sin närhet som har drabbats av en hälsorelaterad sjukdom. Men vad beror detta på, undrar man kanske då. Går det att påverka om man kommer bli sjuk? Vissa av oss kanske är menade att bli sjuka, det finns väl i generna?

Det har under lång tid varit populärt med olika sorters dieter. Allt från smörgåsdieten till banandieten har kommit och gått i vår civilisation, med mer eller mindre genomslag i befolkningen. Många dieter är marknadsförda av företag (tro det eller ej, men dom har inte alltid vår hälsa som första prio) för att öka deras inkomster genom olika sponsrade forskningsrapporter eller reklamkampanjer. Det kan för en vanlig människa verka omöjligt att gallra i informationsflödet och komma fram till vad som faktiskt är sant.

Så vad grundar sig detta matexperiment i för teori då?

Våra förfäder, Homo-släktet, levde i 2,6 millioner år som jägare-samlare (paleoliter) och åt det man kunde finna i naturen. Denna tidsperiod kallas Paleolitikum och därifrån kommer termen ”paleo diet”. Man tror att Homo sapiens utvecklades i Afrika för ca 200 000 år sen. För bara 10 000 år sen började människan med jordbruk (på engelska agriculture), alltså att odla växter och hålla boskap. Därmed tog Paleolitikum slut. Detta ledde, genom ett överskott på mat, till utvecklingen av civilisationer och moderna samhällen.

Enligt många antropologer, biologer och andra vetenskapsmän har inte våra kroppar förändrats biologiskt sedan vi blev Homo sapiens och skiljer sig även i väldigt låg grad från våra förfäder före det. Tanken med paleokost är alltså att vi fortfarande är gjorda för att äta samma mat som jägare-samlare gjorde och att det är övergången till en kost baserad på framförallt spannmål som försämrat vår hälsa. Detta grundas till stor del på att människor som levde innan jordbruket uppfanns i princip inte dog i hjärt-kärlsjukdomar, aldrig hade karies och aldrig var feta. De var långa och vältränade och upplevde en lägre grad av svält och undernäring än de efterföljande jordbrukarna. Det beror antagligen på att de hade ett bredare utbud av både djur och växter att välja mellan och inte var beroende av några få grödor, samt att de endast åt sådant som deras kroppar var gjorda för att äta.

Från början var tanken med mitt experiment att testa denna kost i en månad för att se om jag skulle må bättre. Jag hade innan jag la om kosten under några månaders tid lidit av olika symptom som jag tycker verkar kostrelaterade – dålig i magen, illamående, orkeslös och trött. Experimentet grundas på boken ”the Paleo Solution: The Original Human Diet” av Robb Wolf, som jag rekommenderar alla att läsa! Det finns en massa andra böcker på ämnet, speciellt amerikanska, men det är den här jag utgår ifrån eftersom han uppmanar läsaren att äta paleo i en månad för att kunna bilda sig en riktig uppfattning om hur bra kosten är. Boken är även en bra inkörsport i ämnet då den riktar sig till läsare som inte kan något om ämnet.

I experimentet ingick även att se över min livsstil som helhet – hur mycket jag sover, stressnivåer och träning. Jag tror att våra kroppar är gjorda för ett lugnare liv med mindre press, men med inslag av fysisk aktivitet någon gång om dagen. Min förhoppning var att må toppen både fysiskt och psykiskt när månaden är slut.

Nu när månaden har gått så fortsätter experimentet, för jag har nog inte mått så här bra på år och dar. Antagligen blir det ett livslångt experiment med mat och träning.

Följ med mig på färden och ifrågasätt gärna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s